Van bevruchting tot pup
De vruchtbare periode van de hond heet loopsheid. Dit duurt ongeveer 3 weken en komt twee keer per jaar voor. Tijdens deze periode vertoont het teefje een ander gedrag. Tijdens de loopsheid zou ze best wel een date met een reu willen. De juiste timing om deze date ook met goed gevolg te laten plaatsvinden is vast te stellen door bij de dierenarts het progresteron doormiddel van een bloedtest te bepalen. Een teefje heeft twee baarmoeder-hoornen. In beide hoornen kunnen zich vruchtjes nestenen die uitgroeien tot pup. Als de zaadcellen de eitjes hebben bereikt is het teefje bevrucht.

Het wonder van nieuw leven
In de eerste 7 dagen na de dekking vindt de bevruchting plaats.
In de daarop volgende week (dag 8 tot 14) vindt de celdeling plaats waarna de embryo’s de baarmoeder ingaan.
De derde week (dag 15 tot 21). In deze week, rond dag 20, hechten de embryo’s zich in de baarmoederwand.

In week 4 (dag 22 tot 28) ontwikkelen zich de rugwervels en de ogen, en ook het hoofdje krijgt vorm. Ook de organen beginnen te ontwikkelen. De foetus groeit deze week zo’n 1,5 cm.
Rond dag 28 is op een echo goed te zien of het teefje drachtig is.
In week 5 (dag 29 tot 35) ontwikkelen en tenen en nagels zich. Ook het geslacht is bepaald en de organen bijna compleet. De foetus groeit naar zo’n 3 centimeter.

In week 6 (dag 36 tot 42) is de foetus ongeveer 4,5 cm en weegt rond 6 gram. Met een stethoscoop zijn de hartjes te horen. nu ontwikkelt zich ook de huid- en pigmentvorming. De spieren zijn nu goed ontwikkeld en de foetus beweegt.
In week 7 (dag 43 tot 49) zijn de pups compleet. Nu alleen nog groeien.
Tijdens week 8 (dag 50 tot 57) zijn als de moeder rustig ligt de bewegingen aan de buitenkant goed te voelen. De puppies hebben nu ook een vacht.

In week 9 (dag 57 tot 64) is de baarmoeder en de foetussen zijn in toekomende mate actief. Door de druk van de baarmoeder wordt het zuurstofniveau minder. De moeder zal dan weeën krijgen en de geboorte komt op gang.
Een dracht duurt gemiddeld zo’n 63 dagen maar vanaf dag 57 kan de geboorte al plaatsvinden.